Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

tisdag 3 maj 2016

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante

Första boken i Neapelsviten om de oskiljaktiga väninnorna Elena och Lila.
De växte upp i 50 - talets Neapel. En fattig förort där våldet och machomän styrde.
Lila som var den självklara ledaren den  kvicktänkta, våghalsiga. Elena var mer eftertänksam, tillsammans kompletterade de varandra. Det är Elena som berättar.
Vi får följa dem genom lek med dockorna, studietiden. Där Lila är den som har bäst betyg trots att hon lärt sig läsa själv.  De tänker att de ska komma bort från förorten och skriva böcker, bli rika. Leva ett friare liv och inte vara kvar där de är nu.
Men Lila får inte fortsätta studera för sin far. Han är skomakare, det är onödigt och kostar pengar som behövs hemma, tycker han.
Elena däremot vars far är vaktmästare hjälper henne att få fortsätta studierna.
Kropparna och medvetenhet utvecklas, de skaffar pojkvänner.
Deras vänskap färgas av både attraktion och konkurrens, de befinner sig ofta i olika faser i livet, vilket sporrar dem att komma ikapp den andra.
Ska bli spännande att få fortsätta följa Elena och Lila i nästa bok.
Den här boken får 4 5 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar