Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

lördag 17 december 2011

Båten av författaren Nam Le

Novellsamlingen "Båten" (utgiven 2010) kan liknas vid en påse smågodis. Du stoppar ner handen i påsen och vet inte vad du ska få upp. Likadant här, bara för att du har läst en novell kan du inte ana vilken nästa kommer att bli. Inte ens hur den är skriven. Handlingarna är skiftande och utspelar sig på olika platser i världen. Gemensamt för novellerna är att de berör. Handlingen tränger sig på och lämnar dig kvar med tankar.

Nam Le gör det inte alltid enkelt för läsaren. I första novellen kommer du att få bråttas med meningar av typen "Som en skapelse i rök blev dikten allt suddigare innan de löstes upp i den kalla främmande verklighet: en vindpinad, regndränkt parkeringsplats, ett mörkt rum som knappast rymde mer än en säng och min fars dyvåta lilla kropp som gjorde pölar på trädgolvet." samtidigt som du tar del av den vitnamesiska studentens möte med sin far. Du kommer sakta för dig själv fundera på vad gallada och barrio är när du följer Juan Pablo Merendez, en ung torped i Colombia. Hur gick det egentligen för honom? Fortsätt att läsa, du kommer inte att bli besviken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar